|
De ideale
wijnkelder
Na een bezoek aan een prachtig ingerichte
wijnspeciaalzaak of een romantisch Château droomt vrijwel iedere
wijnliefhebber er wel eens van om zelf een wijnkelder te bouwen
of in te richten. Waar een goede wijnkelder aan moet voldoen is
voor velen onduidelijk. Op deze pagina gaan wij hier nader op
in.
De optimale condities In een goede wijnkelder heerst een
stabiele temperatuur van tussen de tussen de 10 en 14°C, de
luchtvochtigheidsgraad ligt er tussen de 60 en 80%, het is er
geurvrij en
goed geventileerd,
donker en
vrij van trillingen.
Vrijwel geen enkele kelder zal aan alle vereisten voldoen.
Gelukkig zijn er meestal voldoende mogelijkheden om de
omstandigheden enigszins, zoniet volledig, te optimaliseren.

Luchtvochtigheid
De ideale luchtvochtigheidsgraad, voor het bewaren van wijnen,
ligt tussen de 60 en 80%. Bij een lagere luchtvochtigheid kunnen
natuurkurken krimpen, waardoor de wijn kan gaan oxideren. Een te
hoge vochtigheidsgraad kan leiden tot schimmelvorming op kurken
en etiketten, hetgeen zeer onwenselijk is. De wijn wordt
aangetast en etiketten worden vies en vergaan deels.
Een te hoge luchtvochtigheid kan door; verbetering van de
ventilatie, het waterdicht maken van vloeren en muren of door
het plaatsen van ontvochtigingsapparatuur worden verholpen.
Een te lage luchtvochtigheid, hetgeen in onze regionen niet al
te vaak voorkomt, kan worden verholpen door het plaatsen van een
luchtbevochtiger.
Stenen wijnrekken hebben een stabiliserende invloed op de
luchtvochtigheid in een wijnkelder waarin de vochtigheidsgraad
sterk varieert. Wanneer de luchtvochtigheid stijgt dan zullen de
stenen vocht opnemen, zodra de lucht weer droger wordt geven de
stenen weer een deel van hun vocht af. In erg vochtige kelders
kan het beter zijn om metalen wijnrekken te plaatsen.

Duisternis
Wijnen zijn gevoelig voor UV-straling en moeten daarom in het
duister worden bewaard. Daglicht moet volledig worden
buitengesloten en elektrische verlichting dient gedempt te zijn.
Een simpel peertje dat sporadisch brandt is ideaal.
Trillingen
De microprocessen die zich tijdens het rijpen van wijn voordoen
kunnen worden verstoord door trillingen. Een wijnkelder
aanleggen vlakbij een spoorlijn is dan ook geen goed idee,
zoniet onmogelijk. Wanneer er zich in de buurt van uw kelder een
lichte trillingsbron bevindt dan kunnen houten wijnrekken een
uitkomst zijn. Hout vangt trillingen beter op dan steen of
metaal.
|
|

Temperatuur
De ontwikkeling van een goede bewaarwijn is sterk afhankelijk
van de hoogte en stabiliteit van de bewaartemperatuur. Wijn moet
in alle rust kunnen rijpen bij een temperatuur die tussen de 10
en 14°C ligt. Bij een te hoge bewaartemperatuur zal een wijn
zich sneller en op onevenwichtige wijze ontwikkelen. Een te lage
temperatuur zorgt voor een trage en eveneens onevenwichtige
ontwikkeling.
De meeste kelders zijn tegenwoordig structureel te warm, of de
temperatuur fluctueert er te sterk. Deze problemen zijn veelal
op te lossen door de kelder goed te isoleren, met bijvoorbeeld
polyurethaan.
Wanneer het isoleren (deels of geheel) onmogelijk / onwenselijk
is, omdat bijvoorbeeld het karakter van de ruimte dan verloren
gaat, dan rest er niets anders dan de ruimte te voorzien van een
koeleenheid danwel een koel- verwarmingseenheid.
Temperatuurschommelingen kunnen eventueel door het plaatsen van
stenen wijnrekken enigszins worden getemperd. Steen warmt
langzaam op en koelt langzaam weer af, hetgeen gunstiger is voor
wijn.

Ventilatie
Een wijnkelder dient goed geventileerd te zijn, zonder dat men
luchtstroming kan voelen. In slecht geventileerde kelders of in
dode hoeken heerst een uitstekend klimaat voor schimmels.
Schimmels vormen een ernstige bedreiging voor elke wijn.
Een verbeterde ventilatie is veelal simpel te bewerkstellingen,
door het plaatsen van meerdere ventilatieroosters. Een
koelsysteem kan eventueel ook een bijdrage aan het verbeteren
van de ventialite leveren.
Bij de keuze en plaatsing van een wijnrek dient men er goed op
te letten dat de lucht rondom het rek kan stromen.
Wijn moet in een geurvrije ruimte worden bewaard. Het is uit den
boze om naast wijn levensmiddelen of chemicaliën te bewaren. Op
de lange duur zal men deze ongewenste bestanddelen namelijk in
de wijn aantreffen.
Een goede ventilatie is meestal voldoende om een kelder
geurneutraal te krijgen. Oude kelders moeten mogelijk stevig
onder handen genomen worden waarbij alle vlakken zorgvuldig
moeten worden schoongemaakt en eventueel worden hersteld.
Advies en uitvoering
Voor een vrijblijvend advies raden wij u aan contact met ons op
te nemen, we denken graag met u mee.
Samen met een aantal van onze partners (bijzondere
bouwmaterialen, klimatisering etc.) kunnen we ongetwijfeld een
passende oplossing realiseren.
|
|